Gjenopptar arbeidet med å realisere Sauland kraftverk

– Siden 2016 har rammebetingelsene endret seg. Prisforventningene er høyere, og forventningene til kraftproduksjon er noe oppjustert. 
GJENOPPTAR VANNKRAFTPROSJEKT: – Vi regner med å bruke cirka to år på anskaffelsesprosessen og vil ikke ta en eventuell investeringsbeslutning før denne er gjennomført, | Foto: Sauland kraft
GJENOPPTAR VANNKRAFTPROSJEKT: – Vi regner med å bruke cirka to år på anskaffelsesprosessen og vil ikke ta en eventuell investeringsbeslutning før denne er gjennomført, | Foto: Sauland kraft

Samarbeidsselskapet Sauland kraftverk skriver i en pressemelding at de gjør et nytt forsøk på å få bygd Sauland kraftverk Kraftverket fikk konsesjon i 2016, men planene ble lagt til side. Nå har de bestemt seg for å prøve igjen.

– Siden 2016 har rammebetingelsene endret seg. Prisforventningene er høyere, og forventningene til kraftproduksjon er noe oppjustert. Skattebelastningen er svært høy, men det er gjort endringer i reglene for grunnrenteskatt med virkning fra 2021 som er positivt for Sauland kraftverk. For arbeidet med Sauland forutsetter vi at det tidsbegrensede høyprisbidraget regjeringen innførte høsten 2022 avvikles senest i 2024, sier styreleder for Sauland kraftverk AS, Geir Kulås.

Ett usikkerhetsmoment for prosjektet, er høyprisbidraget, men her legger selskapet til grunn at regjeringen holder det de lover om at det er midlertidig.

– For arbeidet med Sauland forutsetter vi at det tidsbegrensede høyprisbidraget regjeringen innførte høsten 2022 avvikles senest i 2024, sier Kulås.

Produksjonsestimatet for Sauland kraftverk er at det kan produsere mellom 205 og 220 GWh i året. Da det opprinnelig ble planlagt i 2016, var estimatet at det ville koste 1,1 milliarder kroner.

– Vi tror det er mulig å redusere kostnadene for prosjektet i samarbeid med anskaffelsespartnere. Vi regner med å bruke cirka to år på anskaffelsesprosessen og vil ikke ta en eventuell investeringsbeslutning før denne er gjennomført, sier Kulås.

Konsesjonen krever at byggingen må startes senest i 2026. Før den tid må prosjektet sikre seg resten av fallrettighetene. De har hoveddelen, men mangler fortsatt noen. Dersom de ikke lykkes med å inngå minnelige ordninger, kan det bli nødvendig å ekspropriere. Prosjektet har derfor søkt om fornyelse av tidligere eksproprieringsavtaler til olje- og energidepartementet.

Sauland kraftverk eies av:

  • Skagerak Kraft: 67%
  • Notodden Energi: 16,2%
  • Hjartdal kommune: 14,35%
  • Lokale grunneiere: 2,45%

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også