Regjeringen vil unngå «dobbeltbehandling» av vindkraftsaker - sender endringer i energiloven på høring

Ønsker større handlingsrom for kommunene. 
VIL UNNGÅ VINDKRAFT-BRÅK: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og regjeringen sender vindkraft-endringer på høring | Foto: NTB
VIL UNNGÅ VINDKRAFT-BRÅK: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og regjeringen sender vindkraft-endringer på høring | Foto: NTB

– Etter at det var stopp i tre år, startet vi med konsesjonsbehandling av nye vindkraftverk igjen i fjor. Men vi har hele tiden sagt at vi skal gjøre dette med kommunene, ikke i mot kommunene. Dette er et godt eksempel på det, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding fredag.

Regjeringen har sendt ut forslag i energiloven og plan- og bygningsloven på høring. Årsaken er blant annet å unngå unødvendig dobbeltbehanding av vindkraftsaker, står det i meldingen.

Nå foreslås det krav om at flere forhold skal avklares før en konsesjon gis, i form av en såkalt områdereguleringsplan. En områderegulering er en plan for hvordan et område skal brukes. 

Kommunen skal nå kunne kreve at utbyggere at et vindkraftverk utarbeider forslag til områderegulering. Utbyggeren får tilsvarende rett til å kunne fremme slik plan. 

Mulighetene til å endre områdereguleringsplanen sammen med konsesjonen snevres inn. Det samme gjøres mulighetene til å få dispensjon fra kravet om den samme planen.

– Tidligere har kommunene risikert at prosjektet de sier ja til blir endret før det blir bygd, slik at de for eksempel ender med høyere turbiner enn de trodde. Det rette vi opp i nå, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Høringsfrist er 27. februar.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også