Norske H2Carrier inngår samarbeidsavtale med Copenhagen Energy

– Norges fornybare satsning er laber sammenlignet med resten av Europa, sier teknologileder Sebastian Kihle.
TIL IRLAND MED AMONIAKK: Satser i Irland med danske partnere. Sebastian Kihle teknologiansvarlig og Ove T. Rydsholm marinearkitekt i H2Carrier. | Foto: Kjersti Nelson EnergiWatch
TIL IRLAND MED AMONIAKK: Satser i Irland med danske partnere. Sebastian Kihle teknologiansvarlig og Ove T. Rydsholm marinearkitekt i H2Carrier. | Foto: Kjersti Nelson EnergiWatch

Oppstartsselskapet H2Carrier med hovedsete i Energy Valley på Fornebu, har inngått en samarbeidsavtale med danske Copenhagen Energy.

H2Carrier er et energiteknologiselskap som spesialiserer seg på å lagre strøm i form av ammoniakk på skip. Ammoniakken kan så fraktes dit hvor det er behov for energi og deretter omdannes til strøm for bruk i eksempelvis industri.

– Vi er glade for at vi har inngått en avtale med Copenhagen Energy. Dette er en spennende utvikling for oss og vi ser frem til samarbeidet, sier Sebastian Kihle, teknologileder i H2Carrier når EnergiWatch møter selskapet på Fornebu.

Energi til Irland uten å bygge

– Avtalen med Copenhagen Energy betyr at vi får startet på et prosjekt i Irland og det åpner det irske markedet for oss. Da kan vi bidra med å realisere mer energiutbygging på steder som egentlig må vente på energitilgang, sier Kihle

Han sier at det vil bli et nytt marked i Irland.

– Irland har strategisk posisjonerte handelsruter med gode fyllestasjoner. I tillegg har selskapet Copenhagen Energy en veldig proaktiv ledelse, så det er veldig spennende å få jobbe med de, sier Kihle.

– Er det norske markedet like fremme i skoa som danskene?

– I Norge ikke så stort fokus på «power tech», vi er glade i oljepenger her i landet. Norges fornybare satsning er laber sammenlignet med resten av Europa, sier Kihle.

Selskapet er også i dialog med og jobber for å komme inn i samarbeid med norske aktører.

- Vi jobber med flere norske og den største er Statkraft, sier han.

Tysk industri er interessert

Når det gjelder landvind og landbasert vindkraft så sier Kihle at selskap som H2Carrier kan bidra til utbygging av vindkraft.

– Landbasert vindkraft er den billigste fornybare kraften å bygge ut i Norden. I Lebesby har de planer om å bygge ut masse vindkraft, men det er mangel på nett. Vi ønsker å akselerere utbyggingen av disse ved å tilby kjøp av all strøm uten nett, sier Kihle.

Selskapet opplever etterspørsel og at det er interesse for deres teknologi i Tyskland. Blant industrielle aktører.

– Det er høy interesse i å kjøpe bærekraftig energi, så lenge vi får tak i strøm. Kan eksempelvis være igjennom flytende sol eller vindparker, sier han.

«En flytende eksportkabel»

– Om du fyller opp tankene på skipet, kan nesten 300 GWh av energi lagres på vårt skip. Skipet blir skipet nesten som en flytende eksportkabel, eller et batteri, sier Kihle.

Han sier at grønn ammoniakk lages av vann, strøm og luft.

Han forteller at skipet til H2Carrier kan bidra der det er behov for energi. Skipet kan også naturlig nok flyttes rundt til steder hvor energitilgang eller strømnett ikke er tilstrekkelig utbygget. Skipet kan legges i nærheten av strømfarmer.

– Om du er koplet på strømnettet med vindfarm og vårt skip, kan vi være en alternativ energikilde, sier han.

Han sier at når strømprisene er lave, er de mer lønnsomt å produsere ammoniakk enn å eksportere til nettet til veldig lav pris.

– I stedet for å eksportere til strømnettet, da kan du selge ammoniakken i stedet for strømmen, sier Kihle.

Når strømprisene er lave, er de mer lønnsomt å produsere ammoniakk en å eksportere til nettet vil veldig lav pris.

Han sier at det er store investeringer i langtidslagring av energi i form av batterier eksempelvis.

– Kundene kan lagre mye mer energi med ammoniakk enn i et batteri. Helt vanvittige mengder, sier han.

Noen utfordringer

Det finnes også noen utfordringer for ammoniakk som energikilde. Det skal være vanskelig å antenne antenne ammoniakk, så det skal ikke være så stor eksplosjonsfare.

Ammoniakk er derimot giftig, men dette mener H2Carrier er en kjent og håndterbar risiko. Selskapet opplyser at 20 mill. tonn ammoniakk fraktes på skip omkring i verden hvert år og at det i verden er mange som har lang erfaring med frakt av ammoniakk.

De eneste ulykkene som er kjent, har vært på fiskebåter, hvor stoffet brukes til nedkjøling. Det er få som tenker på at ammoniakk brukes til nedkjøling, sier Kihle.

Det brukes også i hockeyhaller for å kjøle ned banene.

– Du tenker ikke over at du sitter på hockeykamp og sitter med masse ammoniakk som kjølemedium, sier han.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også