12 ordførere ber om stans av «sentraliseringen av Statkraft»

Reagerer på organisering av kraftselskapet.
VIL SETTE PÅ BREMSEN: 12 ordførere har ropt distrikt-varsku overfor næringsministeren. Her fra Blåsjø. Illustrasjonsfoto. | Foto: Statkraft
VIL SETTE PÅ BREMSEN: 12 ordførere har ropt distrikt-varsku overfor næringsministeren. Her fra Blåsjø. Illustrasjonsfoto. | Foto: Statkraft

De som har sendt brev til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) om å stagge «sentraliseringa av Statkraft», er ordførerne i Vest-Telemark, sammen med sine kolleger i Sauda, Suldal, Luster, Hemnes, Narvik og Sogndal. Det skriver Vest-Telemark Blad.

Årsaken til bekymringen er en ny strategi fra i sommer, der Statkraft skal bygge ut 2,5 til 3 gigawatt i året, et tall som skal økes til 4 gigawatt i 2030. Dette arbeidet medfører en omorganisering.

Mens alle såkalte prosjektressurser skal samles i en enhet, og enkelte støttefunksjoner i regionene skal rapportere nasjonalt, vil også noe kompetanse kunne flyttes ut i distriktene, sier Anneli Finsrud Nesteng, sjef for Statkraft region sør, til avisa. Statkrafts innkjøpsfunksjoner er blant dem som vil bli samlet sentralt.

Ordførerne mener omorganiseringen er «første steg mot nedleggelse av distriktskontorene», og at dette ikke vil være til hjelp når Statkraft har et mål om å styrke satsningen.

«Det er viktig å være klar over at disse investeringsprosjektene i stor grad gjelder utvikling og forbedring av eksisterende kraftverk, tunneler og dammer. Det forutsetter særs god kunnskap om eksisterende anlegg, derfor har slike prosjekter til nå vært organisert og styrt fra regionskontorene. Statkraft har hundrevis av reguleringsmagasiner, tuneller og kraftverk spredd rundt i de tre regionene», heter det i brevet.

Ettersom arbeidsmarkedet er større i Oslo og Trondheim, mener ordførerne at det er sannsynlig at mange av de nyansatte vil bo i disse områdene fremover, fremfor distriktene.

Ordførerne peker også på at lederstillingene i den nye innkjøpsfunksjonen ble lyst ut med en søknadsfrist på mellom 48 og 72 timer. Ifølge brevet skal den nye strukturen være på plass kommende mandag.

Nesteng avviser at det pågående arbeidet vil påvirke regionkontorene negativt.

– Dersom det hadde vært snakk om å flytte arbeidsplasser eller nedbemanning, hadde vi selvsagt hatt en annen dialog, men her er det ikke snakk om noen av delene. Dette er små justeringer i det store og det hele, som vi tror vil føre til økte muligheter lokalt, sier hun til avisa.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også